V listopadu 2011 byla stévie v Evropské unii schválena jako přídavná látka do potravin pod označením E960. Její bezpečnost byla zkoumána řadu let před tím, než bylo povoleno využívání v potravinářství. Neprokázaly se nikdy žádné vedlejší účinky.

„Naopak, dlouhodobé používání stévie může podporovat zlepšení stavu diabetes mellitus, vysokého krevního tlaku nebo metabolického syndromu,“ potvrdil MUDr. Ondřej Nývlt, který testování stévie jako sladidla dlouhodobě sleduje.

Užitečným pomocníkem bývá i pro ty, kteří jsou jinak závislí na sladkém, především, aby vydrželi vyčerpávající psychickou práci. Nejlepší je, když sladíme stévií potraviny obsahující minimum kalorií - tehdy přináší největší efekty. A to jak zdravým lidem, tak diabetikům, kteří se snaží zhubnout nebo si udržet váhu. Každé kilo navíc u nich totiž představuje vyšší riziko dalších zdravotních komplikací.

Lístky stévie lze používat čerstvé, mražené i sušené. Čerstvé obsahují kromě glykosidů stévie také nezanedbatelné množství vitamínů (E, K, P, A, C, B), minerálů (fosfor, vápník, železo, hořčík, chróm, kobalt, selen, křemík) i antioxidantů (pomáhají preventivně chránit naše cévy před kornatěním a náš organismus před zhoubnými nádory).

Na trhu jsou již k dostání i nejrůznější extrakty ze stévie. Novinkou jsou tabletky, které odpovídají svou sladivostí jedné kostce cukru.